Lauwe hars wordt gebruikt voor grote oppervlakten, maar is niet geschikt voor intieme zones of de gevoelige huid in het gelaat. Filmhars is zeer geschikt voor gevoelige zones, maar te duur voor grote oppervlaktes. Suikerhars zou het minst irritatie geven, maar die mythe heb ik ontkracht door experimenten. Bovendien heeft suikerhars tal van andere nadelen.
Filmhars
Filmhars wordt gebruikt voor ontharing van gevoelige zones en neemt de haartjes én de wortels mee, maar geen huidcellen. Je kan hierdoor dus meerdere keren over dezelfde plaats waxen. Deze hars wordt met een houten spatel aangebracht met de haargroeirichting mee en vormt een fijn filmpje op de huid. Dit filmpje wordt tegen de haargroeirichting afgetrokken met een lage en snelle beweging die wel wat techniek vergt.
Er bestaan verschillende soorten filmhars. Omdat ik vooraf niet weet wie een heel gevoelige huid heeft en wie niet, gebruik ik enkel de filmwax voor de gevoeligste huid. Deze filmhars voor intieme zones is de duurste, maar ook de zachtste en de beste. Hij is zachter en geeft minder kans op irritatie dan suikerhars.
Lauwe hars
Lauwe hars wordt gebruikt voor het ontharen van grote oppervlaktes, zoals de benen. Filmhars zou hiervoor veel te duur zijn.
Lauwe hars neemt niet enkel de haartjes en de wortels mee, maar ook de dode huidcellen. Om deze reden mag je maar eenmalig over dezelfde plaats gaan en is het belangrijk dat de behandeling correct wordt uitgevoerd. Er komt dus heel wat techniek bij kijken.
Lauwe hars wordt aangebracht met een harscassette en afgerold over de huid met de haargroeirichting mee. Nadien wordt er een textielen strip op aangedrukt en tegen de haargroeirichting afgetrokken, met een snelle beweging dicht tegen de huid.
De juiste techniek beheersen is hierbij zeer belangrijk voor een mooi resultaat. Ook bij de lauwe hars heb je verschillende soorten en kwaliteiten hars.
Ik werk enkel met de lauwe hars voor de gevoeligste huid. Deze is de duurste onder de lauwe harsen, maar is het meest smeuïg, waardoor hij bijna pijnloos te verwijderen is én een perfect resultaat garandeert.
Suikerhars
Suikerhars is een techniek die ik recent aanleerde, maar waarvan ik niet overtuigd ben. Bij een aantal van mijn beste klanten mocht ik voor mijn opleiding experimenteren door de ene oksel met filmhars te ontharen en de andere met suikerhars. Allen vonden de filmhars zachter en minder pijnlijk. Suikerhars gaf meer irritatie en het ontharen duurde drie keer zo lang als met filmhars. Dat had ik in de opleiding reeds ondervonden toen de docent het ons demonstreerde. Klanten die elders reeds hun benen lieten ontharen met sugarwax, bevestigden dat het met mijn lauwe hars veel sneller ging en zachter aanvoelde.
Een ander nadeel van suikerhars is dat de haartjes minimum een rijstkorrel lang moeten zijn om onthaard te kunnen worden, waar dit met filmhars bij slechts de helft van deze lengte al kan. Ook lukt het ontharen met suikerhars niet als het erg warm is. Bovendien is het een omslachtige techniek waarbij de huid eerst moet worden ingetalkt.
Filmhars is iets duurder dan suikerhars, maar werkt vlotter, is minder pijnlijk, geeft al vroeger de mogelijkheid om te ontharen (vanaf 2-3 mm haarlengte) en is hygiënischer omdat elk filmpje meteen wordt weggegooid. Bij suikerhars wordt alles met hetzelfde bolletje hars gedaan, waar je eigen haartjes in gaan zitten. Uiteraard wordt er wel per klant een nieuw bolletje hars genomen.
Door mijn experiment met filmhars voor intieme zones versus suikerhars, heb ik de mythe ontkracht dat suikerhars beter zou zijn voor de gevoelige huid. Dit klopt niet als je het vergelijkt met de filmhars die ik altijd gebruik. Suikerhars gaf net meer irritaties, bovenop de besproken andere nadelen. Om die reden gebruik ik geen suikerhars meer.
“Ik had een slechte ervaring met waxen bij een andere schoonheidsspecialiste. Isabelle vertelde mij welke producten ze gebruikt en wat de werking er van is. Mijn angst was voor niks nodig. Een bijna pijnloze waxbeurt van de benen én de wenkbrauwen.”