Wat is een schimmelnagel en hoe herken je hem?

Een schimmelnagel is een nagel aan de tenen of vingers die is aangetast door een schimmelinfectie. Een nagelschimmel is een van de meest voorkomende aandoeningen die in de praktijk behandeld worden.

Een schimmelinfectie is besmettelijk en wordt opgelopen door een schimmelspoor op te pikken. Dit gebeurt bij sporters meestal in gemeenschappelijke douches, maar kan ook in bubbelbaden, stoomcabines enz. opgelopen worden. Alle ruimtes waar het vochtig, warm en donker is, zijn broeihaarden voor schimmels.

Een nagelschimmel is als een paddenstoel, die plant zich voort via sporen. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, zijn gevoeliger voor het oppikken van schimmels. Ook na een nageltrauma waarbij je bloed onder de nagel hebt, loop je meer risico op een schimmelnagel.

Voor

benen

Na

benen

Het is zaak om de schimmelnagel al in een vroeg stadium op te sporen. Schimmelnagel of onychomycose is in het eerste stadium op te herkennen aan de witte vlekjes op de nagel. Bij behandeling met een anti-schimmelspray of druppeltjes, die je elke dag op de nagels aanbrengt, gaat de schimmel dood. Deze behandeling dient wel elke dag te gebeuren en gedurende minstens drie maanden. In een later stadium van de schimmel kan dit zelfs een half jaar duren. Behandel ook je schoenen met Daktarin Spray, om de schimmelsporen in je schoenen te doden. Anders loop je het risico dat je nagels schimmelvrij zijn door je behandeling, maar dat je een nieuwe schimmelinfectie oploopt in je schoenen, doordat er nog sporen inzaten.
Een schimmelnagel in een verdergevorderd stadium merk je op aan de gele verkleuring van de nagelplaat.

Voor

benen

Na

benen

In een nog verdergevorderd stadium begint de nagel naast gelig ook bruiner te zien en te atrofiëren (de nagel kwijnt weg, sterft af, laat los, eerst in de hoeken). Deze losse delen dienen zoveel mogelijk verwijderd te worden en de schimmelvlokken dienen van onder de nagelplaat gehaald. 

Voor

benen

Na

benen

Voor

benen

Na

benen

Voor

benen

Na

benen

Voor

benen
benen

Na

benen

 

Thuis dagelijks nabehandelen met een anti-schimmelspray is absoluut noodzakelijk en dit  gedurende minimum 3 maanden.

Opvolging bij de pedicure is aangewezen. Een schimmelinfectie is gemakkelijk te genezen indien elke dag trouw wordt behandeld.