Heb je een voorschrift nodig voor medische pedicure?
Neen, je hebt geen voorschrift nodig.
Komt mijn ziekenfonds tussen bij een medische pedicure?
Afhankelijk van het ziekenfonds waarbij u bent aangesloten, is een teruggave mogelijk onder bepaalde voorwaarden.
Meestal komen mutualiteiten pas vanaf een bepaalde leeftijd tussen, zoals vanaf 65 jaar. Diabetici kunnen onder bepaalde voorwaarden vroeger tussenkomst krijgen van hun ziekenfonds en dienen te informeren aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om van deze teruggave te kunnen genieten.
Informeer bij uw ziekenfonds aan welke voorwaarden u moet voldoen om van teruggave te kunnen genieten.
Breng uw formulier mee om door de pedicure te laten invullen.
Wat is het verschil tussen een pedicure en een medische pedicure?
Een voetverzorging, ook wel (esthetische) pedicure genoemd, behelst het knippen van de nagels, het vijlen van de nagels en het verwijderen van de nagelriemen met een nagelfrees.
Een esthetische pedicure wordt gekozen als u niet goed meer aan uw nagels kunt om ze zelf te knippen, maar verder geen eelt of andere voetproblemen hebt.
Deze behandeling is ook een goede voorbereiding op het lakken van de nagels, omdat de nagelriemen mooi weggefreesd worden, waardoor de nagels perfect gelakt kunnen worden.
Een medische pedicure is het werk van een gespecialiseerde pedicure die een langere opleiding volgde tot medische pedicure en ook specifieke voetproblemen behandelt.
Bovenop het knippen en vijlen van de nagels en het verwijderen van de nagelriemen, worden er ook andere voetproblemen bedandeld. Je krijgt eveneens advies mee voor naverzorging thuis en u kunt producten aankopen voor de verzorging van schimmelnagels, eelt en andere aandoeningen.
Welke voetproblemen worden behandeld tijdens een medische pedicure?
De meest voorkomende voetproblemen die tijdens een medische pedicure behandeld worden zijn:
- nagelschimmel (ook kalknagel genoemd)
- eelt. Deze wordt weggesneden of weggeraspt.
- eeltpitten. Deze worden verwijderd.
- likdoorns (eksterogen). Deze worden verwijderd.
- wratten (indien nodig doorverwijzing naar huidspecialist)
- ingegroeide teennagels (involutie). Deze worden verwijderd, preventief wordt er copoline (een fijn doekje) in de nagelgroef gestopt zodat de nagel niet meer kan ingroeien. Bij ernstige involutie kan er een beugel op de nagelplaat geplaatst worden. U kan dit aanvinken bij het maken van een afspraak.
- huidschimmel tussen de tenen en op de voetzool (atleetvoet)
- nageltrauma. Het gestolde bloed wordt zoveel mogelijk vanonder de nagelplaat gehaald zodat er terug lucht aan kan waardoor het risico op schimmelnagel vermindert.
Als u de eerste keer voor een behandeling komt, raad ik aan om een medische pedicure van minstens 1u30 te boeken. Zeker als u nog nooit een voetverzorging liet uitvoeren. Als de behandeling minder dan 1 uur duurt, betaalt u uiteraard het tarief tot 1 uur. Is er echter meer dan 1u30 nodig, dan dient u een vervolgafspraak te boeken.
Wat kost een medische pedicure?
Dit is afhankelijk van hoe lang de voetverzorging duurt.
U vindt een overzicht van alle tarieven op deze pagina.
Als u de eerste keer voor een behandeling komt, raad ik ten zeerste aan om een medische pedicure van minstens 1u30 te boeken. Zeker als u nog nooit een voetverzorging liet uitvoeren. Als de behandeling minder dan 1 uur duurt, betaalt u uiteraard het tarief tot 1 uur. Is er echter meer dan 1u30 nodig, dan dient u een vervolgafspraak te boeken.
Wat is een schimmelnagel en hoe herken je hem?
Een schimmelnagel is een nagel aan de tenen of vingers die is aangetast door een schimmelinfectie. Een nagelschimmel is een van de meest voorkomende aandoeningen die in de praktijk behandeld worden. Een schimmelinfectie is besmettelijk en wordt opgelopen door een schimmelspoor op te pikken. Dit gebeurt bij sporters meestal in gemeenschappelijke douches, maar kan ook in bubbelbaden, stoomcabines enz. opgelopen worden. Alle ruimtes waar het vochtig, warm en donker is, zijn broeihaarden voor schimmels. Een nagelschimmel is als een paddenstoel, die plant zich voort via sporen. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, zijn gevoeliger voor het oppikken van schimmels. Ook na een nageltrauma waarbij je bloed onder de nagel hebt, loop je meer risico op een schimmelnagel.
Het is zaak om de schimmelnagel al in een vroeg stadium op te sporen. Schimmelnagel of onychomycose is in het eerste stadium op te herkennen aan de witte vlekjes op de nagel. Bij behandeling met een anti-schimmelspray of druppeltjes, die je elke dag op de nagels aanbrengt, gaat de schimmel dood. Deze behandeling dient wel elke dag te gebeuren en gedurende minstens drie maanden. In een later stadium van de schimmel kan dit zelfs een half jaar duren. Behandel ook je schoenen met Daktarin Spray, om de schimmelsporen in je schoenen te doden. Anders loop je het risico dat je nagels schimmelvrij zijn door je behandeling, maar dat je een nieuwe schimmelinfectie oploopt in je schoenen, doordat er nog sporen inzaten.
Een schimmelnagel in een verdergevorderd stadium merk je op aan de gele verkleuring van de nagelplaat.
In een nog verdergevorderd stadium begint de nagel naast gelig ook bruiner te zien en te atrofiëren (de nagel kwijnt weg, sterft af, laat los, eerst in de hoeken). Deze losse delen dienen zoveel mogelijk verwijderd te worden en de schimmelvlokken dienen van onder de nagelplaat gehaald.
Wat doet een medisch pedicure aan schimmelnagel?
Een medisch pedicure is opgeleid om schimmelnagels of kalknagels te behandelen. Ze neemt het aangetaste deel van de nagel zoveel mogelijk weg en haalt de schimmelvlokken onder de nagelplaat vandaan met een excavator.
Bij een behandeling met anti-schimmelspray is therapietrouw van de patiënt van het grootste belang. Elke dag dit anti-schimmelproduct sprayen gedurende minstens drie maanden en regelmatige opvolging bij een medische pedicure zijn zeer belangrijk. Niemand die dit goed verzorgt, blijft met een schimmel lopen. Uiteindelijk krijg je terug een gezonde nagel. Of deze nagel op termijn terug volledig hecht aan de nagelplaat, hangt af van het stadium waarin de schimmel zich bevond en de therapietrouw. Belangrijk is dat de spray tegen schimmel elke dag wordt gebruikt en dat de nagels niet gelakt worden. Een schimmel toeft namelijk graag in donkere, warme en vochtige omgevingen.
Loop zoveel mogelijk in open schoenen en laat de uv-stralen van de zon en je anti-schimmelproduct zijn werk doen. Spuit in al je schoenen Daktarin Spray of een ander anti-schimmelpoeder, om de sporen die daarin zitten ook te doden.
Wat is het verschil tussen kalknagel en schimmelnagel?
Een kalknagel is vaak een schimmelnagel, maar niet elke schimmelnagel is een kalknagel. Kalknagels zijn verdikte nagels die vatbaarder zijn voor schimmelinfecties door de dikte van de nagel.
Laat je schimmelnagel of kalknagel behandelen door een goed opgeleide medische pedicure. Ze zal zoveel mogelijk van het aangetaste deel wegknippen en je advies geven voor naverzorging. Meestal verkoopt ze ook producten ter behandeling.
Aan jou om elke dag deze anti-schimmelproducten aan te brengen gedurende minstens 3 maanden. Het is bovendien aangewezen om elke 6 tot 8 weken een medische pedicure te boeken ter controle en naverzorging. De nagels dienen immers zo kort mogelijk gehouden te worden om de schimmel van zo weinig mogelijk voeding te voorzien. De onder de nagelplaat aanwezige schimmelvlokken dienen ook regelmatig verwijderd te worden met een excavator, wat standaard gebeurt bij een medische pedicure.
Belangrijk is dat het product tegen schimmel elke dag wordt gebruikt en dat de nagels niet gelakt worden. Een schimmel toeft namelijk graag in donkere, warme en vochtige omgevingen. Nagellak zorgt voor die donkere omgeving. Loop zoveel mogelijk in open schoenen en laat de uv-stralen van de zon en je anti-schimmelproduct zijn werk doen. Spuit in al je schoenen Daktarin Spray of een ander anti-schimmelpoeder, om de sporen die daarin zitten ook te doden.
Is een schimmelnagel besmettelijk?
Ja, een schimmelnagel plant zich voort via sporen, zoals een paddenstoel. Iemand met een schimmelnagel zal sporen nalaten in de douche, op zijn lakens, in zijn schoenen en kousen en overal waar hij blootvoets loopt. Daarom is het belangrijk dat je alle gezinsleden checkt op nagelschimmel als een lid van het gezin een schimmelnagel heeft. Iedereen die besmet is, dient mee behandeld te worden.
Ook schoenen, lakens, kousen en andere oppervlakten die in aanraking kwamen met de schimmelsporen, dienen ontsmet te worden. Daktarin of een andere schimmeldodende spray in de schoenen spuiten is noodzakelijk.
Hoe verwijder je een schimmelnagel of kalknagel?
Laat je schimmelnagel of kalknagel behandelen door een goed opgeleide medische pedicure. Ze zal zoveel mogelijk van het aangetaste deel wegknippen en je advies geven voor naverzorging. Meestal verkoopt ze ook de juiste producten ter behandeling.
Aan jou om elke dag deze anti-schimmelproducten aan te brengen gedurende minstens 3 maanden. Het is bovendien aangewezen om elke 6 tot 8 weken een medische pedicure te boeken ter controle en naverzorging. De nagels dienen immers zo kort mogelijk gehouden te worden om de schimmel van zo weinig mogelijk voeding te voorzien. De onder de nagelplaat aanwezige schimmelvlokken dienen ook regelmatig verwijderd te worden met een excavator, wat standaard gebeurt bij een medische pedicure.
Belangrijk is dat het product tegen schimmel elke dag wordt gebruikt en dat de nagels niet gelakt worden. Een schimmel toeft namelijk graag in donkere, warme en vochtige omgevingen. Nagellak zorgt voor die donkere omgeving. Loop zoveel mogelijk in open schoenen en laat de uv-stralen van de zon en je anti-schimmelproduct zijn werk doen. Spuit in al je schoenen Daktarin Spray of een ander anti-schimmelpoeder, om de sporen die daarin zitten ook te doden.